JEJ GŁÓWNYM ZADANIEM JEST WYELIMINOWANIE PRODUKTÓW I USŁUG NIE SPEŁNIAJĄCYCH ZAŁOŻONYCH NORM, CO PROWADZI DO POPRAWY WYDAJNOŚCI DZIAŁANIA FIRMY, ALE RÓWNIEŻ DO PODWYŻSZENIA JAKOŚCI PRODUKTÓW. KONTROLA JAKOŚCI PRODUKCJI ZWYKLE PRZEPROWADZANA JEST PRZEZ ZEWNĘTRZNYCH PRACOWNIKÓW LUB SPECJALNIE WYNAJĘTE DO TEGO CELU FIRMY, ALE NIC NIE STOI NA PRZESZKODZIE, BY TAKI SYSTEM KONTROLI WDROŻYĆ NA STAŁE POPRZEZ ODPOWIEDNIE NARZĘDZIA I SYSTEMY INFORMATYCZNE
Kontrola jakości produkcji a kody kreskowe. Obecnie istnieje prawie 400 symbolik kodów kreskowych. W powszechnym zastosowaniu pozostaje jednak ok. 250. Symbolika to nic innego, jak opis zasad tworzenia poszczególnych rodzajów kodów. Oznacza to sposób, w jaki znaki pisma, możliwe do odczytania wzrokowego, zaznaczone są jasnymi i ciemnymi elementami, różniącymi się szerokością. Działanie samego kodu porównać można do nadanego każdemu obywatelowi nr PESEL, który stanowi swego rodzaju hasło, umożliwiające dotarcie do poszczególnych baz danych. Podobnie jest z kodem, odczytanie go, powoduje odkodowanie zawartych w nim danych, które są niezbędne dla dalszych procesów, np. produkcyjnych czy transportowych. To od rodzaju towaru i samego producenta zależeć będzie rodzaj zawartych w kodzie informacji.
Wypuszczenie wadliwego produktu, a co gorsze całej serii to błąd, na który nie stać żadnego przedsiębiorcy. Oznacza on bowiem nie tylko fałszywe zaspokojenie popytu, ale przede wszystkim rysę na wizerunku firmy, który budowany latami może zawalić się w ciągu jednej chwili. Kontrola jakości produkcji ma zapobiec takiej sytuacji, ale przy okazji ograniczyć koszty, jakie wiążą się z z wymianą wadliwego towaru lub zwrotem kosztów poniesionych przez klienta. Zadaniem osoby zajmującej się kontrolą, w najprostszym tłumaczeniu polega na wypuszczeniu z fabryki jak najmniejszej liczby wadliwego produktu. Kontrola jakości produkcji - proces
Proces kontroli jakości produkcji powinien być wdrożony jeszcze zanim pierwszy produkt zjedzie z taśmy. Dlaczego? Bo poszczególne wyznaczniki jakości, które podlegają kontroli, muszą powstać jeszcze przed uruchomieniem produkcji. W końcu to zgodnie z ustalonymi wcześniej normami powstawać będą towary, a później według nich kontrolowany będzie ich stan rzeczywisty. Kontrola jakości produkcji składa się z trzech podstawowych celów. Pierwszym z nich jest identyfikacja problemu, a więc ustalenie na czym polega wada i co może być jej przyczyną. Ustalane jest to na podstawie zestawienia ze sobą wyników produkcji z ich założoną specyfikacją. Dzięki temu możemy potwierdzić zgodność produktu lub usługi z wymaganiami. Kolejnym celem jest zapobieganie wystąpieniu problemu. Dzięki temu, że cały proces kontroli trwa zarówno po zakończeniu produkcji, jak i w jej trakcie, kontroler szybko może wskazać miejsce lub przyczynę powstawania problemu, by kolejne produkty z serii nie były naznaczone wadą. Z tego etapu wynika też kolejny cel, którym jest wyeliminowanie problemu. Należy pamiętać, że wada może powstać nie tylko w wyniku błędnych obliczeń czy działań produkcyjnych, ale również nieprawidłowo dobranych surowców lub ich niskiej jakości. Kontrola jakości produkcji nadzoruje również ten etap przygotowań do procesu produkcyjnego.Sposoby przeprowadzania kontroli jakości produkcji
Kontrola jakości produkcji może być przeprowadzana na kilka sposobów. Do najpowszechniejszych należą m.in. kontrola jakości projektowania procesu technologicznego, kontrola jakości na etapie produkcji, kontrola stuprocentowa, czyli taka, w której sprawdza się wszystkie wyprodukowane jednostki oraz statystyczna, gdzie kontroli poddawane są wyłącznie wybrane jednostki. Co ważne na rynku dostępnych jest coraz więcej rozwiązań informatycznych, które wspomagają pracę kontrolera jakości. Pozwala to nie tylko poprawić jego wydajność, ale i przyspieszyć uzyskanie efektów przeprowadzanej kontroli. Za sprawą stworzonego oprogramowania na zamówienie, dopasowanego do potrzeb i charakteru działalności przedsiębiorstwa kontrolerzy mogą usprawnić proces kontroli jakości, a co najbardziej istotne wyeliminować również błędy ludzkie, które nawet pomimo dokładnej kontroli mogą pominąć wadliwy produkt. Program nie tylko krok po kroku poprowadzi kontrolera przez cały proces, ale przy okazji zapobiegnie powstawaniu opóźnień i generowaniu niepotrzebnych kosztów.